Tetovaže i tetoviranje: dva predavanja i jedna izložba

Gradski muzej Jastrebarsko vas poziva da prisustvujete na dva predavanja kojima će obilježiti Međunarodni dan muzeja. Tema predavanja su tetovaže. Predavači su mag. archeol. Andrej Sabljić i mag. soc. Martina Pavelić koja je ujedno i profesionalna tattoo majstorica.

Naziv prvog predavanja je “Tetovaže – priče na koži”. Arheolog Andrej Sabljić prikazat će nam tetovaže i što su one značile u različitim razdobljima ljudske povijesti. Kad su se pojavile najstarije tetovaže? Koja je bila njihova uloga u označavanju pojedinca i njegova odnosa prema zemaljskom i duhovnom svijetu te društvu? Pričat će se o različitim vrstama tetoviranja i o različitim zajednicama drevnog i modernog svijeta koje su ga prakticirale. Na kraju će nam otkriti kako arheološki utvrditi postojanje tetoviranja te zašto je tetoviranje danas sve popularnije?

Nakon toga slijedi predavanje sociologinje i profesionalne tattoo majstorice Martine Pavelić koja će nam približiti sociološki pogled na tijelo i tjelesne modifikacije, specifičnosti prakse tetoviranja u ovim prostorima, prvenstveno tradicionalnog tetoviranje Hrvata. Predstavit će nam kratki prikaz povijesti, sadašnjosti i budućnosti tetoviranja, te će nam kroz mnoštvo primjera iz vlastite prakse, prikazati dublje značenje i ulogu prakse tetoviranja i tjelesnih modifikacija kako u svijetu tako i kod nas.

Predavanja će se održati u petak 21.05., s početkom u 20h u dvorištu muzeja (u slučaju lošeg vremena lokacija će biti potkrovlje muzeja).

Uz sve navedeno moći ćete razgledati malu izložbu radova spomenute tattoo majstorice koja će biti izložena u galeriji od 21.5 do 1.6. 2021.

Vidimo se!