Pribor za jelo iz Vile Horvat

Gospodin Nikola Novosel darovao je Gradskom muzeju Jastrebarsko pribor za jelo iz Vile Horvat. Vila Horvat je bila prvo gorsko turističko izletište u Hrvatskoj. Podigli su je braća Franjo i Josip Horvat, 1905. g. u središtu sela Plešivica. Vila je funkcionirala u jednokatnoj građevini L tlocrta s poligonalnim tornjem – vidikovcem, koji se izdiže iznad krovnih ploha.

Osim unutrašnjeg velikog restorana i pekarnice, ugostiteljski sadržaji bili su orijentirani na vanjske prostore, s lijepo uređenim vanjskim terasama, po uzoru na slična planinarska ljetovališta u srednjoj Europi.

Gosti su hvalili usluge braće Horvat „koja se odlikuje dobrom i jeftinom podvorbom“, a najviše ih je oduševila „prekrasna plešivička priroda“. Nakon smrti braće Franje i Josipa, hotel su i dalje vodili njihovi potomci – sve do proljeća 1941. U prilogu vam prikazujemo cjenik vile Horvat u vrijeme kada je vlasnica bila Slava Woczet rođ. Horvat.

Darovani pribor za jelo sadrži: nož, vilicu, 3 mala pladnja/tanjura i 2 vrčića za mlijeko/kavu. Svi predmeti su izrađeni od alpake. Alpaka ili novo srebro je slitina bakra s niklom i cinkom. Srebrnaste je boje, otporna na hrđu, a primjenjuje se za izradu: medicinskih instrumenata, pribora za jelo, posuđa, ukrasnih predmeta i dijelova u finoj mehanici. Predmete datiramo na početak 20. stoljeća, oko 1920. g. Tehnika izrade: strojno kovanje; industrijska proizvodnja.

Dva vrčića za mlijeko/kavu od 0,35l nose žig WMF NS. WMF označava naziv tvrtke iz Njemačke koja proizvodi posuđe:  WURTTEMBERGISCHE METALLWARENFABRIK, dok NS označava materijal: nickel – silver. Tvrtka je nastala 1853., a svoj je procvat doživjela  1900. godine kada postaju najveći svjetski proizvođač i izvoznik metalnih proizvoda za kućanstvo.

Vilica je modela Chinon, marke Christofle, iz 1920. godine.  Christofle je tvrtka koja se bavi zlatarstvom i posuđem. Osnovao ju je zlatar Charles Christofle u Parizu 1830. godine.

Nož – ima žig tvrtke Zwilling J. A. Henckels AG. Tvrtka je osnovana davne 1731. godine u Solingenu (Njemačka), od strane izrađivača noževa Petera Henckelsa.

Jedan pladanj ima žig Berndorfer Metallwarenfabrik tvrtke iz Austrije koja je osnovana 1843. g., dok druga dva pladnja imaju žig ALPAKASILBER W&G. Izrada tih predmeta također se smješta u rane godine 20. stoljeća.

Ovom objavom obilježavamo 16. Noć muzeja, ali se ujedno zahvaljujemo i gospodinu Nikoli Novoselu na predivnom poklonu muzeju.

Literatura:

 • Dumbović Bilušić B. – Graditeljska baština, U: Jastrebarsko 1249. – 1999. (750 godina grada), Jastrebarsko, 2001, 304.
 • Jagarić V. – Hotel „Braća Horvat“ na samoborskoj Plešivici, Hrvatski planinar, br. 2, 1995, 41 -43
 • Škrabe N., Ivančić M. – Plešivici s ljubavlju, Jastrebarsko, 2013, 125 -126.
 • Slike/razglednice Vile Horvat i slike predmeta su vlasništvo Gradskog muzej Jastrebarsko
 • Internetski izvori:
 1. http://www.ascasonline.org/articoloFEBBRA191.html
 2. http://www.ascasonline.org/articoloMARZ180.html
 3. http://www.silvercollection.it/germansilverhallmark2.html
 4. https://de.wikipedia.org/wiki/WMF_Group
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Zwilling_J._A._Henckels
 6. https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=44332