Portret Vladmir Jagarić

Krajem prošle godine dobili smo vijest koja nas je u muzeju jako obradovala. Legendarna hrvatska glumica Smiljka Bencet odlučila je našem muzeju darovati umjetnički portret svog pokojnog supruga Vladimira Jagarića, koji je rođenjem i djelovanjem vezan za naš kraj. Naslikala ga je akademska slikarica Tea Štefančić 1960. godine, u tehnici ulje na platnu.

Portret Vladimir Jagarić
Smiljka Bencet i Vladimir Jagarić, 1961. u izvedbi Krležinog Vučjaka

U nedavnom posjetu gospođa Bencet (možda najpoznatijoj po proslavljenoj ulozi Regice iz vrhunskog serijala Gruntovčani) darovanje Muzeju još je dodatno povećala zanimljivim etnološkim predmetima koje su ona i njen Micek, kako je zvala svoga supruga Vladimira, skupljali po jaskanskom kraju (ponajviše po Žumberku). Ti će predmeti biti dodatno obrađeni, predstavljeni  i smješteni u naše zbirke dok portret Vladimira Jagarića nalazi mjesto u našoj galerijskoj zbirci kao i u cjelini o znamenitim ličnostima, koju sustavno nadograđujemo.

Desilo se tako da na ovu jubilarnu desetu Noć muzeja u kojoj sudjelujemo predstavljamo portret (likovni i pisani) čovjeka kojem je bila posvećena prva jaskanska Noć muzeja, 28.siječnja 2011.

Smiljka, Vladimir i njihov sin Luka, Noć muzeja 2011. u Gradskom muzeju Jastrebarsko

Naime, za tu priliku Muzej je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko organizirao događanje pod naslovom Život i djelo Vladimira Jagarića uz predstavljanje njegove knjige o Ivanu Krajaču, a brojni Jaskanci, Samoborci, Zagrepčani, Dolčani i Pribićanci ispunili su prostor paviljona sada bivše Gradske kavane u sklopu Muzeja do posljednjega mjesta. Pisac i dramatičar Nino Škrabe preporučio je svima knjigu o Ivanu Krajaču, u kojoj je mnogo toga i o povijesti Jaske. Govorio je o prvim susretima s Vladimirom Jagarićem, njegovu doprinosu hrvatskoj kazališnoj umjetnosti te posebno njegovoj povezanosti s jaskanskim krajem. Škrabe je u knjizi „Pisci jaskanskog kraja“ o Jagariću napisao:

Dramski umjetnik Vladimir Jagarić (Zagreb, 1925 – Zagreb,2011), po ocu Jaskanac, po majci Milici Šelebaj (pjevačici opernog zbora zagrebačkog HNK) iz Dola kraj Pribića, završio je 1945. Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu, s uspjehom je nastupao u zagrebačkom HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu, a posebno se pamti kao dugogodišnji prvak Karlovačkoga kazališta (1956–1963) i zagrebačke Komedije (1965–1984) te kao voditelj i redatelj mnogih amaterskih družina. Istaknuti planinar i publicist, objavio je brojne članke o planinarstvu u raznim časopisima te niz zapaženih publikacija o ljepotama, povijesti i kulturi jaskanskog kraja. Napisao je monografiju o životu i djelu Ivana Krajača (Senj, 1877–Maribor, 1945), istaknutoga financijskog stručnjaka i političara, iznimno zaslužna prvaka hrvatskog planinarstva, koji je od 1907. djelovao u Jastrebarskom kao odvjetnik i javni bilježnik. Knjiga je pod naslovom Ivan Krajač, život i djelo političara, ekonomista, pravnika i planinara u povodu 135. obljetnice hrvatskoga planinarstva tiskana 2009. u izdanju Hrvatskoga planinarskog saveza, a na njezinim stranicama može se pročitati i niz zanimljivih podataka iz života stare Jaske i jaskanskoga planinarstva.

Krajačeva biografija
O svetištu u rodnom Dolu
Planinaraska pjesmarica Vladimira Jagarića
Zavičajna kronika

Gradski muzej Jastrebarsko zahvaljuje gospođi Smiljki Bencet Jagarić na darovanjima i na prijateljstvu. Želimo zahvaliti i gospodinu Josipu Bakalasu iz Dola Pribićkog koji nam je pomogao u realizaciji ove muzejske pohrane.