Underwood – pisaći stroj

Danas se koristimo tipkovnicom i printerom, ali nekad je tome služio pisaći stroj. Stariji od vas se sjećaju kako su tipkali na svoju mašinu, dok mlađe treba odvesti do muzeja i pokazati im taj stroj, koji se nekoć nalazio gotovo u svakoj kući.

Pisaći stroj, sprava za otiskivanje slova na papir s pomoću mehaničkog prijenosa udarca prstiju o tipke, svojevremeno je bio revolucija zbog čitljivog rukopisa i brzine pisanja. Prvi pisaći stroj izumio je 1714. engleski inženjer H. Mill, ali njegov izum nije nikada realiziran. Prvi praktični pisaći stroj proizveden je u tvornici „Remington“ 1867. (New York), na temelju modela što su ga konstruirali C. Glidden i S. Soule.

Smatra se da je prvi pisaći stroj, koji je uspješno prihvaćen u svim porama društva, proizvela tvrtka Underwood  osnovana 1895. godine u New Yorku. Izumio ju je njemačko-američki izumitelj Franz X. Wagner. Njihov stroj „The Underwood Number 5“ koji je proizveden 1900., opisan je kao prvi pravi moderni pisaći stroj. Popularnost njihovih pisaćih strojeva je rasla, te su do 1939. proizveli i prodali 5 milijuna primjeraka. Proizvodnja se pauzirala tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon njega sve se promijenilo. Underwood tvrtku 1959. kupuje C. Olivetti, te zajedno pod nazivom Olivetti – Underwood (1963) ulaze u biznis sa elektromehaničkim kalkulatorima.

Exterior_Underwood_Typewriter_Company 1911

Underwood pisaći strojevi bili su poznati po svojoj gotovo neuništivoj izradi. Toliko su dobro izrađeni da ako i naiđete na jednog, velika je vjerojatnost da još radi. Danas oni imaju ogroman povijesni značaj i prekrasan klasični dizajn.

Kako bi napisali svoja djela mnogi poznati pisci poput Ernesta Hemingwaya, F. Scotta Fitzgeralda, Williama Faulknera i Jacka Kerouaca su koristili Underwood pisaće strojeve. Referenca u popularnoj kulturi na temu tog pisaćeg stroja također ne nedostaje npr. glavni lik u romanu Stephena Kinga „The Shining“, Jack Torrance koristi Underwood kako bi radio na svome djelu; glavni lik u filmu „Moulin Rouge“, Christian također koristi njihov pisaći stroj, itd.

Prijenosni Undrewood Ernesta Hemingwaya

Gospodin Željko Grbin darovao je Gradskom muzeju Jastrebarsko Underwood pisaći stroj s početka 20. stoljeća. Koristio se u računovodstvene svrhe i ispisivanje računa za postolarsku radnju. Prateći njegov serijski broj možemo zaključiti da je proizveden oko 1930. godine u Hartfordu u Americi, te da je tip no. 5, njihov već spomenuti najpopularniji tip. Također moramo naglasiti da je pisaći stroj još uvijek u funkciji.

Ovom objavom obilježavamo 16. Noć muzeja, ali se ujedno zahvaljujemo i gospodinu Željku Grbinu na predivnom poklonu muzeju.

Literatura:

  • Opća enciklopedija – jugoslavenskog leksikografskog zavoda, Zagreb, 1980.

Internet izvori: