Pisaći stol odvjetnika Metela Peklića

Pisaći stol iz druge polovine 19.st, namijenjen za rad u stojećem položaju poklonjen je našem Muzeju ovog proljeća, od strane gospodina Franje Medvedovskog, jaskanca koji je poznat po velikoj ljubavi prema starinama i zanimanju za povijest našeg grada.

Pisaći stol odvjetnika Metela Peklića
Pisaći stol odvjetnika Metela Peklića
Darovatelj Franjo Medvedovski kraj pisaćeg stola, proljeće 2020.

Ovaj primjerak radnog namještaja nosi karakteristike staronjemačkog stila, izrazito popularnog u  kontinentalnoj Hrvatskoj 19.stoljeća. To je prvenstveno namještaj u stilu njemačke neorenesanse (Alt deutsch), koji je u razdoblju historicizma prevladavao u zemljama njemačkog govornog područja. Brojni su muzejski predmeti u našem Muzeju upravo u ovom stilu, u raznim izvedbenim razinama (ruralni tip, raskošni građanski) ali ovaj stol se izdvaja zbog par razloga. Prvi je razlog stilske prirode, budući je na kombiniranu stilsku odrednicu ovog pomoćnog stola, kakav su rabili odvjetnici, bilježnici i pisari u svojim uredima ili pak hodnicima kotarskih sudova, utjecao tzv. Davenport stol.
Davenport datira iz 1790-ih godina, a razvila ga je britanska tvrtka za izradu namještaja pod imenom Gillows (poznata i kao Gillow & Co.). Ime mu potječe od klijenta za kojeg je stvoren, kapetana Davenporta. Zbog ove vojne veze i kompaktne veličine stola povjesničari namještaja teoretiziraju da je komad izvorno trebao biti korišten na brodu ili u vojnim pohodima.
Međutim, Davenport je postao popularan među građanstvom 19. stoljeća, u domovima diljem Engleske pa kasnije i europskih zemalja. Naš primjerak je vrlo jednostavna varijanta spomenutog uzora iz Engleske (staronjemačka estetika ipak dominira) i srećom vrlo je dobro očuvan. Naime, pomoćni radni administrativni stolovi se nisu očuvali kao reprezentativni namještaj što ovaj stol čini rijetkim muzejskim primjerkom.

Primjer Davenport stola s kraja 18.st.

Dodatnu vrijednost čini porijeklo tj. povijest ovog predmeta. Stol emitira ličnost koja je značajna za društveni i kulturni život Jaske u drugoj polovici 19.st, vremena snažnog građanskog i ekonomskog uzleta. Ta ličnost odnosno vlasnik ovog pisaćeg stola bio je znameniti jaskanac Metel Peklić (1847.-1910.) po zanimanju odvjetnik a po društvenom djelovanju mnogo toga. Bio je utemeljitelj i prvi zapovjednik DVD-a Jastrebarsko (zapovijedao od 1889.-1905.). Njegovom razdoblju na čelu jaskanskih vatrogasaca svjedoče brojni zapisi i dokumenti koje u muzeju  čuvamo unutar vatrogasne cjeline, poput prvog upisa u Knjigu pristupnicu te naknadnih, koji opisuju odlikovanja za zasluge i predanost. Osim agilnosti, bio je i strog zapovjednik, koji je inzistirao discipliniranost i doličnost.

Iz pristupne knjige DVD Jastrebarsko, 1889.

 

Marija i Metel Peklić

Nalazimo ga i kao mecenu Hrvatskog sokola u Jastrebarskom (izdašno je preplatio ulaznicu za ples 1907., čime se jačao fond putne blagajne sokolara) te 1898. godine kao člana ravnateljstva „Pučke štedionice – dioničarsko družtvo u Jastrebarskom“.

Kuća odvjetnika Metela Peklića, prije rušenja 80-tih

Uoči rušenja Peklićeve kuće u današnjoj ulici Franje Tuđmana gospodin Medvedovski je srećom spasio ovaj stol i  čuvao ga desetljećima. Nakon manje restauracije drvenog korpusa i stavljanja nove čohe na pisaću dasku, stol će naći mjesto u kulturno povijesnoj zbirci  Gradskog muzeja Jastrebarsko.