Otvorena izložba Nikole Novosela „Male slike“

9.10.2019
Izložba „Male slike“, jaskanskog slikara Nikole Novosela, svečano  otvorena u petak 4. listopada, pobudila je velik interes naših sugrađana, te su brojni posjetitelji u odličnoj atmosferi slavili umjetnost i prijateljstvo uz vina mnogih naših vrsnih vinara, u ugodnom ambijentu dvorišta Gradskog muzeja i galerije. Nadahnut nastup zbora KUD-a umirovljenika Jastrebarsko, koji je izveo nekoliko prigodnih  pjesama, savršeno se uklopio u program otvorenja te okupljeni nisu štedjeli pljeska.  Podrška našem slikaru Nikoli Novoselu nimalo ne iznenađuje, jer je Novosel  prisutan na domaćoj  likovnoj sceni već gotovo četiri desetljeća, kao slikar, edukator i organizator likovnih kolonija,  poznat po svome humanitarnom radu i zalaganju u brojnim prilikama.

Postav izložbe i predgovor katalogu izvela je Jelena Škrabe, voditeljica muzeja i galerije Jastrebarsko, koja se uvodno obratila nazočnima govoreći o konceptu izložbe koja pristupa sagledavanju dijela autorova  opusa  na specifičan način. Ideja je oživjela pred gotovo pet godina, kada se na posljednjem Nikolinom predstavljanju u Gradskoj galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko posebno istakao segment minijatura, na koji su posjetitelji, redom dobri poznavatelji umjetnikova rukopisa, vrlo emotivno i s velikim zanimanjem reagirali, potičući misao vodilju o autonomnoj izložbi minijatura u budućnosti.

„U male slike, koje smo kroz godine sakupili i tako omogućili svojevrsni presjek ove teme, Nikola Novosel je unio ono fragilno, kadrove idiličnog mira krajolika, spokojne šume, sunčane zelene livade. Repeticija pojedinih motiva pružila je mjesto studijskom pristupu, te se primjećuje zaigrana uporaba varijacija određenog motiva; tanka bijela breza niče u uvijek novom okružju, potoci i vode bivaju ogledala uvijek novom oblaku…impresivna je svježina kojom autor pristupa ovim malim prozorima okrenutim ljepoti našeg zavičaja. Valja spomenuti kako u pejzažima s motivom morske obale te malim, skladnim mrtvim prirodama, Novosel opet iznova čini zaokrete. Ako pobliže zavirimo u val koji se lomi na stijeni, svjedočimo ekspresivnom pokretu i sitnoj plosi koja ima svoj likovni život. Udaljimo li se, pred nama je graciozni biser impresionizma, koji budi nostalgiju za dugim, ljekovitim promatranjem pučine.

Priroda i njena životvornost glavni je motiv malih slika Nikole Novosela, dok vitalnost samih slika leži u umijeću kojim autor,  upornošću i kontinuitetom, stvara malene svjetove za ne tako malene osjećaje.“ (citat iz predgovora izložbi)

Sam autor okupljenima se obratio emotivnim govorom, zahvalivši svima na dolasku i podršci. Posebno se zahvalio Zagrebačkog županiji na pokroviteljstvu, Centru za kulturu Jastrebarsko i ravnateljici Nikolini Ribarić na pomoći i organizaciji te svome Gradu, u ime kojeg  je zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar svečano otvorio izložbu.

Gospodin Bučar je istaknuo posebnost djelovanja Nikole Novosela, kako u umjetničkom tako i društvenom angažmanu kroz protekla desetljeća, te je u ime gradonačelnika Zvonimira Novosela predao umjetniku Zahvalnicu Grada Jastrebarskog, za izuzetan doprinos u kulturi i umjetnosti.

Izložba malih slika Nikole Novosela moći će se razgledati do petka, 1. studenog .

J.Š.