Noć muzeja 2019

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko i ove se godine, deveti puta zaredom, priključuju manifestaciji Noć muzeja, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Program jaskanske muzejske noći započinje u 19:00 sati, koncertom učenika i profesora Glazbene škole Jastrebarsko, u velikoj dvorani na 1.katu muzeja, unutar kulturno povijesne zbirke.

Izložba fotografija Darka Bavoljaka „Izlozi“, otvorit će se u 20:00 sati. Umjetnik djeluje na području fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija, a izložba“ Izlozi“nastavak je prethodnih autorskih ciklusa. Ovdje Bavoljak društveni proces koji mijenja sliku grada promatra prije svega kao vizualnu, a ne društvenu činjenicu. Ove fotografije ne dokumentiraju i nemaju za cilj biti memorije onoga što nestaje niti su usmjerene na socijalnu kritiku. Manipulacijom oštrine i kadriranjem, Bavoljak je izloge pretvorio u apstraktne slike (images) u kojima je nestala predmetnost, prizivajući u sjećanje dekolaže Mimma Rotelle i apstraktno slikarstvo. Ne komentirajući društveni proces kao uzrok slike, Bavoljak ukazuje na moment u kojemu je proces nestajanja započeo i klizi ka raspadanju u bezobličnost socijalne entropije, koja se, paradoksalno, za autora pojavljuje i kao neka nova mogućnost slike. Izložba ostaje otvorena do 25.veljače 2019.

U 20:30 sati započet će obilazak uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, te će posjetitelji unutar muzejskih zbirki (kulturno povijesne i etnografske), ovom prilikom vidjeti i nekoliko video projekcija smještenih uz pojedine cjeline, poput virtualne šetnje kroz jaskanski dvorac, stvaranja brončanog kipa biskupa Martina Borkovića ili pak snimke tradicijskih zanata i običaja iz okolice Jaske.

U „Grofovoj sobi“ od 21:30 DJ 1910-ta puštati će bakelitne ploče na starinskom gramofonu s početka 20.st., a druženje u muzeju, u Noći muzeja 2019, uz domaća vina i slastice, potrajat će do završetka programa oko ponoći.

Raspored jaskanske Noći muzeja može se preuzeti na službenoj stranici Noć muzeja, na https://nocmuzeja.hr/muzej/gradski-muzej-i-gradska-galerija-jastrebarsko-2/