Uskrsne meditacije

U Gradskoj galeriji Jastrebarsko u petak je otvorena izložba “Uskrsne meditacije” autora Vjekoslava Skrbina koja u naš grad donosi svojevrstan bijeg iz svakodnevice i priliku da se u ovo predblagdansko razdoblje u tišini i spokoju, uz umjetnička djela, pripremimo za najveći kršćanski blagdan. 

Riječ je o slikama iz više autorovih ciklusa nastalih u proteklih desetak godina u njegovom osobnom promišljanju kršćanske i sakralne tematike. Nadahnut je likovima Isusa Krista i Marije koje na platna velikih formata postavlja u tehnikama akvarela, pastela i ulja na platnu. 

Sam naziv izložbe poziva posjetitelje na meditaciju – pogled u svoje misli, i stanje svoga duha.

Danas je meditirati dosta teško jer smo zagađeni bukom. Čovjek ne čuje svoj unutarnji govor što meditacija zapravo jest. Tu je i svjetlosno zagađenje pa je najbolje u molitvi, u jutarnjim ili kasnim večernjim satima da čovjek polako meditira – objašnjava nam autor izložbe Vjekoslav Skrbin koji upravo svojim djelima poziva čovjeka na duboko promišljanje o vjeri, Kristu i njegovoj Patnji te Njegovoj majci Mariji. 

Cilj mi je bio prikazati dodir Majke i Sina. Majka koja prati svog Sina na njegovom putu. Ona je suotkupiteljica i u duhu Mu sve to pomaže proći; nositi Križ, osjeća Njegovo bičevanje, sjeća se onih trenutaka kad je njegovala svoje Djetešce i tada je Njegova koža bila mekana, a sada je izmrcvarena – govori autor. Vjekoslav Skrbin ovom izložbom već se treći puta predstavlja jaskanskoj publici, a posvećuje ju Gospinom ukazanju u Fatimi čija se 100. obljetnica obilježava ove godine. Njegova djela u Gradskoj galeriji možete pogledati do 19. travnja.

izvor:jaskadanas.hr