Damir Facan-Grdiša: Mala konfrontacija prostora

Izložba slika „Mala konfrontacija prostora“, koja se može razgledati u Galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko od 23. studenog do 18. prosinca, predstavlja autora jedinstvenog rukopisa, koji se tehnici akvarela predao na potpuno autentičan način. Damir Facan-Grdiša, nagrađivani zagrebački umjetnik, restaurator i ilustrator, po prvi se puta predstavlja jaskanskoj publici, u svečanom mjesecu Dana Grada.
Ono što je specifično u njegovom radu i što ga čini posebnim u hrvatskoj likovnosti jest pristup obradi tehnike akvarela prilikom gradnje svojih neobičnih struktura, ističe kustosica izložbe Sonja Švec Španjol. 13 slika različitih dimenzija konfrontirane su u dvije teme; samoća bespuća mora i nagurani, urbani krajolik. Radove treba vidjeti uživo, jer akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije u djelima Damira Facana-Grdiše već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje pojedini val nizanjem i do 15 tonova jedne boje.

Damir Facan-Grdiša svjesno odabire ritam slikanja jednog djela s morskim motivom i jednog s urbanim gradskim prizorom paralelno istražujući ono nesvjesno, distancirano i samotno u hladnim tonovima uskovitlale morske površine, kao i sociološki aspekt urbanog konfliktnog prostora u kojem obitavaju pojedinci smješteni zasebno ili u međusobnoj interakciji na prozorima tonski oblikovanih nebodera. Konfrontacija prostora odvija se na samoj površini papira potpunim negiranjem klasične perspektive i stavljanjem fokusa na gradnju prostora nizanjem slojeva, nijansi i oblika.

Stvorene strukture tonskim gradacijama postižu dubinu koja je dodatno naglašena nizanjem planova različitih po usmjerenju ili veličini gradivnih segmenata. Damir Facan-Grdiša pomnim, strpljivim i krajnje minucioznim pristupom gradnji pojedine kompozicije zapravo oblikuje vlastitu distopijsku sliku društva i vremena u kojem živimo, a naša percepcija ponuđenog sadržaja ovisi o vlastitoj osviještenosti života koji nas definira.

Gradski muzej Jastrebarsko poziva ljubitelje umjetnosti i sve sugrađane da posjete Galeriju, ulaz je slobodan i uz epidemiološke mjere izložba se može razgledati svakim danom od 10:00-18:00 sati. Muzej radi i svake prve i treće subote u mjesecu, od 10:00-14:00 sati.

Pokrovitelj izložbe je Grad Jastrebarsko.