Čutura s likom ptice, kraj 19. stoljeća

Ukrasna čuturica, izrađena od alpake (slitine  bakra s niklom i cinkom) srebrnaste  boje, s likom ptice,  krasila je prostor dvorca Erdődy. Posljednji jaskanski Erdődy, grof Stjepan ( 1848. – 1922.) bio je strastveni zaljubljenik u prirodu i lov te je u prostoru dvorca sakupljao i izlagao lovačke trofeje, oružje i umjetničke predmete animalističkih motiva.

 Predmeti poput ove posrebrene čuturice, uz brojene fotografije koje je grof snimao jednako strastveno kao i što se bavio lovom, najbolje svjedoče o estetici dvora Erdődy na prijelomu stoljeća.  

Grof je odlazio na safarije u Tursku i lov na slonove u Afriku te sa putovanja donosio brojno sjemenje egzotičnih biljaka i pošumljavao park oko dvorca afričkim i azijskim vrstama stabala. U njegovom Prirodoslovnom muzeju nalazila se zbirka ptica močvarica s više od 180 primjeraka, najveća u ovom dijelu Europe. Godine 1911. u dvorcu već postoji 256 preparata, lovačkih trofeja koje je dao na prepariranje u Beč i Ljubljanu. U želji da što stručnije uredi svoju bogatu zbirku, Stjepan Erdődy u nekoliko navrata ugošćuje znamenitog zoologa Miroslava Hirtza. Sve te aktivnosti grof bilježi u svom Lovačkom dnevniku, koji je ilustrirao znalačkim crtežima flore i faune. Čest motiv crteža iz grofova dnevnika je kombinacija vodenog raslinja i ptica močvarica, poput prikaza s ove čuture.